Att arbeta med Tv-produktion innebär att du skapar rörligt innehåll som informerar, underhåller eller påverkar. Du arbetar i olika digitala plattformar som WebTV, linjär TV och videoproduktion. Antingen för inspelning eller direktsändning.
För att kunna göra en egen produktion underlättar det att man har förstått de olika delarna som är inblandade i en digital produktion av rörlig media. På så sätt kan du involvera rätt kompetens och skapa förutsättningar att slutresultatet blir det önskade.
En studio är i grund och botten från början ett stort, tomt rum. Oftast är väggar, golv och tak målade i svart. För varje projekt som produceras i en studio bygger man upp en scenografi. Scenografin varierar från produktion till produktion, men innehåller oftast en scen, någon form av soffgrupp för intervjuer, stora LED-skärmar eller en desk där en programpresentatör kan sitta och genomföra programmet.
I anslutning till lokalen finns loger, sminkrum, kontrollrum samt utrymmen för gäster och personal.
I en Tv-studio arbetar ett stort antal olika kompetenser.
Inspelning till video (instruktion, utbildning, artist, underhållning, sälj mm)
- Inspelad i studio med gäster av olika slag tex en paneldebatt
- Flerkameraproduktion som visar flera olika vinklar som skapar dramaturgi
- Redigerad i efterhand. Lagt på intron, ”tomrum”, jinglar, musik etc.
- Kan användas i sin helhet eller klipps till mindre delar tex en trailer. Ursprungsmaterialet kallas ”Master”.
Direktsänd TV (nyheter, event, pressträff mm)
- Direktsänds från fast studio eller platsuppbyggd OB-studio (Outdoor Broadcast)
- Flera kameror används (oftast 3-4st)
- Bildproducent skapar formatet
- Sänds via plattform/streaming server samt spelas in samt sändes.
Studions teknik
- Kameror med var sin kameraman. Kameror är utan inspelningsfunktion (inspelning digitalt via mixer). Liten röd lampa ”Tally” lyser på aktiv kameran.
- Belysning/ljussättning och dekor
- Bakgrunden kan bestå av miljö med fåtöljer, ståbord eller en green screen (Man filmar mot en grön bakgrund, som datorn byter ut mot en bild eller film. Exempel på när denna teknik används är när meteorologer visar vädret.)
- Mikrofoner till programledare och gäster
- Monitor som visar utgående bild för programledare och gäster Alla kameror på separata monitorer + en monitor som visar utgående bild. En promter visar talarmanus. De tekniska hjälpmedlen ska vara så att talaren alltid kan se in i kameran hela tiden.
Studions funktioner
- Kameramannen ansvarar normalt för bildutsnitt och skärpa. Det finns en kameraman per kamera.
- Sändningsproducenten eller TV producent, ansvarar för att produktionen går som planerat. Vid livesändningar är det mer omfattande samordning av allt från ljudspecialister, fotografer, sändningsproducenter till bildmixare.
- Studiomannen hjälper till att uppmärksamma programledare, gäster och kameramännen på önskemål som kommer från bildproducenten – titta i den här kameran – 30 sek kvar.
- Vederbörande arbetar ”tyst”.
Teknikrummets bemanning
- Bildproducents huvuduppgift är att bestämma när övergången mellan olika kameror eller andra bildkällor i en TV-sändning ska ske
- Bildmixer utför de kamerabyten som BP väljer.
- Scriptan har ansvaret för tiden och har hela körschemat för sändningen/programmet.
- Bildingenjörens (BING) uppgift, sköter att alla kameror ger perfekt bild och är även ljussättare i studion.
- Technical operation manager (TOM) uppgift, sköter att allt tekniskt fungerar
- Grafikoperatör ansvarar för de grafiska elementen i form av klocka med resultat, namnskyltar, tabeller och diverse statistik visas snyggt i rutan vid rätt tidpunkt.
- Redigerare ansvarar för att klippa, redigera och efterbearbeta inspelat materialklippa och redigera film
- EVS-operatör skapar och tillhandahåller långsam och ultrarapid-uppspelning och omedelbar grafik när de producerar direkta TV-sändningar.
Vill veta mer, läs här!