SCENSKRÄCK
Det är få saker som kan ge även den mest rutinerade talaren en känsla av pirr i magen och ångest, nämligen att stå upp inför andra och prata. Den känslan blir oftast värre framför kamera då det är mer sällan man utsätts för det. Men det finns saker som kan minska oron och till och med vända det hela till en rolig upplevelse. Att kunna övervinna rädslan är av största vikt då den annars blir ett hinder i affärssammanhang. Oavsett i vilken arbetssituation du befinner dig i behöver du få fram ditt budskap!
Organisera dig
Med tydliga idéer om vad du ska säga och lyfta fram kan det avsevärt minska ångesten. Att ha en spikad inledning och en glasklar avslutning på framförandet anser många är extra viktigt. Då flyter resten på lättare.
Coachning och kreativa lösningar
Ta hjälp med upplägg av presentationen för att du ska känna dig trygg. Hitta lösningar och kreativa idéer.
Öva och förbered dig – noga
Ingenting kan ersätta att du övar. Skriv ut ett manus med dina viktigaste punkter och öva på det, men läs inte helt innantill.
Du duger som du är
Publiken är där för att lyssna på dig och kommer att acceptera eventuella misstag.
Lägg fokus på stödorden
Försök att hitta en rytm och ett flöde genom att hålla dig till korta meningar, följa ämnet utan att sväva ut och bena av de viktigaste punkterna, en efter en. En kort paus innan du börjar på nästa punkt är bra och kan skapa en förväntan på vad du ska säga härnäst.
Öva framför spegeln
Var uppmärksam på:
- Dina ansiktsuttryck
- Dina gester
- Dina kroppsrörelser
- Hur välkomnande du verkar
- När du har lugna rörelser kommer du upplevas som mer välkomnande för din publik.
Tänk på din andning
När du fokuserar på din andning får din röst mer resonans och du slappnar av. Andas lugnt och fokusera på att få in en rytm. Djupa andetag skapar lugn.
Kör ett lätt träningspass
Att köra ett lätt pass med fysisk aktivitet innan en presentation kan få blodet att cirkulera vilket skickar syre till hjärnan. Ta en promenad innan ditt framförande eller gör något annat som passar dig.
Powerpoint kan vara riktigt bra – eller riktigt dåligt
Ibland kan en Powerpoint vara din bästa vän. Den kan hjälpa dig om du tappar tråden, hålla din publika engagerad och ge människor ett bra underlag att ta anteckningar från. Använd rörlig eller animerad videos såsom trailer, intron för att skapa dynamik
Men håll din powerpointpresentation enkel, med lättläst text och gärna punktlistor och bilder, annars skapar den bara mer förvirring. Läs aldrig från den utan se till att det finns skärmar/monitorer och en promter så att du hela tiden kan titta in i kameran.
Träna bort din ångest
Warren Buffett nämner ofta beslutet han tog för att träna bort sin rädsla för att tala inför publik som ett av de viktigaste stegen i hans karriär. Trots sin rädsla tvingade han sig att prata inför folk, lärde sig hur och övade på dessa kunskaper, om och om igen.
Drick varmt eller rumstempererat vatten
Du kan även pressa lite citronsaft i vattnet vilket kan mjuka upp strupen. Undvik söta drycker innan du talar. Dessa kan torka ut munnen och göra det svårare att prata.
Engagera dig i det du ska tala om
- Du kan tala om från hjärtat
- Du vill dela med andra
- Du känner att andra kan dra nytta av då du har värdefulla kunskaper
- När du talar om något du passionerat bryr dig om kommer du att vara mer bekväm framför kameran.
Undvik att prata för snabbt
Att prata snabbt under ett tal stör ditt andningsmönster. Om du pratar för snabbt kommer du att andas mindre och andnöd kommer lättare att göra dig panikslagen. Öva på att tala saktare, och du kommer automatiskt att bli mycket mer lugn och avslappnad. Att tala sakta inger dessutom förtroende där de som lyssnar tar till sig budskapet bättre. Det har vissa politiker anammat, möjligen på gränsen till överdrift.
Dra nytta av energin från din nervositet
Att vara nervös skapar adrenalin och den kan du använda för att ge en energifylld presentation.
Var stolt över dig själv
Du är din egen starkaste kritiker. När du är klar med ett tal eller levererat en presentation, ge dig själv en klapp på axeln. Du övervann dina rädslor – du gjorde det. Det kunde alltid gått bättre men du tog i alla fall ett stort kliv i rätt riktning. Känn dig stolt över det.
Staka ut en plan för att förbättra ditt nästa framförande
Övning ger färdighet